Hoppa till innehåll

Jätteräkor från Lysekil

  • av

Svenska Vegafish odlar Vannamei på västkusten

Svenska företaget Vegafish har provat sig fram i Uppsala och i skånska Bjuv, med en konkurs som följd tidigt 2017, men har med nya ägare sedan ett tag tillbaka återuppstått i Lysekil på västkusten. Här odlar man vannamei-räkor i så kallad bioflock med saltvatten direkt från havet utanför. Volymen är fortfarande ganska blygsam, men en önskan och planer om att expandera sin verksamhet finns.

Bakom Vegafish finns Matilda Olstorpe, docent i microbiologi. Genom ett samarbete med Preem där man utnyttjar deras spillvärme för att värma vattnet till denna tropiska räka – så är man en bra bit på väg mot en hållbar produkt. Än så länge importeras räklarverna från USA, men med takt att volymen ökar så ökar också incitamentet att själva starta ett kläckeri.

Under våren meddelade dock Matilda Olstorp att hon med omedelbar verkan lämnade Vegafish. Det är idag oklart vem som tar över som VD, och om verksamheten fortsätter som tidigare.

Säljer räkorna gör Fisk idag.

Uppdatering: Konkurs inledd 2019-07-03